Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κεράσι, το

     kera΄si    
cherry

     τσέρι    

Ερμηνεία:

To κεράσι είναι ο καρπός της κερασιάς ή Κεράσου της γλυκυκάρπου [Cerasus dulcis], που ανήκει στην τάξη των Ροδωδών [1]. Τα κεράσια και ιδιαίτερα τα γλυκά κεράσια είναι μια πυκνή σε θρεπτικά συστατικά τροφή πλούσια σε ανθοκυανίνες, κερσετίνη, υδροξυκιναμικά, κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, καρωτινοειδή και μελατονίνη.

Η συγκέντρωση των διαλυτοποιημένων πρωτεϊνών, ο βαθμός ωριμότητας, η αποθήκευση μετά τη συγκομιδή και η επεξεργασία των κερασιών μπορεί, το καθένα ξεχωριστά, να αλλάξει τις ποσότητες των θρεπτικών και βιοδραστικών συστατικών των κερασιών.

Οι θρεπτικές ουσίες και τα βιοδραστικά συστατικά των κερασιών καθιστούν ευεργετική την κατανάλωσή τους για τον οργανισμό. Τα κεράσια επιδεικνύουν αντικαρκινική δράση, προστατεύουν το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα, και μπορεί να καταναλώνονται και από διαβητικά άτομα (τα κεράσια έχουν γλυκαιμικό δείκτη 22, που είναι ο χαμηλότερος που παρατηρείται στα φρούτα), διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ιδιότητες κατά της νόσου του Alzheimer.

Τα κεράσια, εκτός από το χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που διαθέτουν, επιδεικνύουν  μια σχετικά υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων  COX 1 και  COX 2  και ασκούν και άλλα αντι-καρκινογενετικά αποτελέσματα, που μέxρι τώρα αποδείχτηκαν, τόσον εργαστηριακά (in vitro), όσο και σε πειραματόζωα [2].

H κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο προσβολών ουρικής αρθρίτιδας [3].

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες η κατανάλωση συμπυκνωμένου χυμού κερασιού φαίνεται ότι  περιορίζει τις οξείες προσβολές ουρικής αρθρίτιδας, όταν η κατανάλωση διαρκεί  για χρονικό διάστημα  ≥4 μηνών. Ο συμπυκνωμένος χυμός του κερασιού έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να γίνει χρήσιμος, ως προφυλακτικό μέσο κατά της ουρικής αρθρίτιδας [4].

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποδείξεις  η κατανάλωση κερασιών μπορεί να ελαττώσει  τον κίνδυνο πρόκλησης χρονίων νόσων και του καρκίνου. Αποδείχτηκε με εργαστηριακές έρευνες ότι τα εκχυλίσματα κερασιού  επιδεικνύουν αντιπολαπλασιαστκά  αποτελέσματα και προκαλούν απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος),   σε καλλιέργειες αδενοκαρκινωματικών κυττάρων του μαστού ποντικών. Επίσης το εκχύλισμα  κερασιού επιδεικνύει in vitro  αντιβακτηριδιακά αποτελέσματα κατά βακτηριδίων που έχουν επιδείξει αντίσταση σε πολλά αντιβιοτικά.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην καρκινοπροφύλαξη, καρδιοκυκλοφορική προστασία και την αντιμετώπιση λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτηρίδια σε διάφορα αντιβιοτικά [5].

Η κατανάλωση κερασιών παρέχει στον οργανισμό μεταξύ των άλλων και φυσική μελατονίνη, την οποία περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα.

Η περιεκτικότητα των κερασιών σε μελατονίνη εξαρτάται από την έκθεση στο σκοτάδι και το οξειδωτικό στρες που εκτίθεται το δένδρο της κερασιάς, καθώς αυτά προάγουν τη σύνθεση της μελατονίνης. Η μελατονίνη συντίθεται από τη μαλονδιαλδεΰδη που συντίθεται με την αύξηση της θερμοκρασίας και την έκθεση του δένδρου σε έντονο φως.

Η κύρια λειτουργία της μελατονίνης στα κεράσια είναι η αντιοξειδωτική, η οποία τα προστατεύει από το οξειδωτικό στρες . Έχει εντοπιστεί στον καρπό του κερασιού το γονίδιο της δεκαρβοξυλάσης της φυτικής  τρυπτοφάνης [plant tryptophan decaboxylase gene (PaTDC)]. Η έκφραση της  PaTDC σχετίζεται θετικά με την παραγωγή μελατονίνης στα κεράσια [6].

Προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές δράσεις των κερασιών στην υγεία χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω ουσιαστικές μελέτες σε ανθρώπους.

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1. Γενναδίου Π.Γ. Λεξικόν Φυτολογικόν. Εκδ. Δαμιανός, Αθήναι 1914.

2. McCune LM1, Kubota CStendell-Hollis NRThomson CA. Cherries and health: a review Crit Rev Food Sci Nutr. 2011 Jan;51(1):1-12.

3. Zhang Y1, Neogi TChen CChaisson CHunter DJChoi HK. Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks. Arthritis Rheum. 2012 Dec;64(12):4004-11.

4. Schlesinger NSchlesinger M. Previously reported prior studies of cherry juice concentrate for gout flare prophylaxis: comment on the article by Zhang et al. Arthritis Rheum. 2013 Apr;65(4):1135-6. doi: 10.1002/art.37864.

5. Ogur R, Istanbulluoglu H, Korkmaz A, Barla A, Tekbas OF, Oztas E. Report: investigation of anti-cancer effects of cherry in vitro. Pak J Pharm Sci. 2014 May;27(3):587-92.

6. Zhao Y, Tan DX, Lei Q, Chen H, Wang L, Li QT, Gao Y, Kong J. Melatonin and its potential biological functions in the fruits of sweet cherry. J Pineal Res. 2013 Aug;55(1):79-88.

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: